| beginpagina | geschiedenis en actualiteit | officële en niet officiële bomen | bijzondere bomen en boomgroepen | kunstige bomen | verdwenen bomen | bomenstad | lijsten met bomen | genootschap | colofon


Het planten komt op gang
De bewoners komen

Wat opvalt bij de officiële boomplanterij, is dat de traditie om geen bordjes te plaatsen sinds 1972 (en eerder) is doorgezet.

De feestelijke eerste bomen waren onderdeel van iets vanzelfsprekends, van het dagelijkse werk. En eerste bomen werden ook vaak gecombineerd met de rest van het werk, een bos, een bomenrij of ze vormden de aankleding van een parkeerplaats.
Zo heeft prinses Margriet een boom geplant op de boomfeestdag van 16 maart 1977. Het was de achtenveertigmiljoensteboom van Flevoland. Nu staat deze plataan op een half afgesloten parkeerterreintje. De plataan van Margriet is uitgegroeid tot de anoniemste officiële boom van Flevoland.

Het planten van bomen met echte emotie komt pas in zwang als het publieke leven in Almere op gang komt. De bewoners van het nieuwe land konden zich zo identificeren met hun omgeving. Wat kun je beter doen in een nieuwe stad, waar je het verleden niet kunt memoreren, dan een monument voor de toekomst planten?
Politieagent Henk Leeman en zijn vrouw plantten in 1977 de eerst boom in een particuliere Almeerse tuin. Deze boom kreeg de naam ‘Berk van het Bivak’.
De bewoners van de eerste woningen aan de Schoolwerf planten in 1978 hun kastanje.
De eerste officiële boom, door inwoners geplant, is die van het Oranjecomité, ter gelegenheid van de troonsbestijging van Beatrix op 30 april 1980. De boom staat in Almere Haven, aan de Kerkstraat. Een bordje is aanwezig.
In maart 2004 werden op het schoolplein van het Helen Parkhurst vijf koningslinden geplant. De scholieren hebben in de plantgaten ‘brieven aan de toekomst’ achter gelaten. Ze schrijven in de brieven want hen bezig houdt. Mochten de bomen ooit verplaatst worden of verwijderd, dan kunnen de mensen in de toekomst lezen wat de jeugd toen bewoog.
In april 2004 planten kinderen van de Roefelraad een koningslinde bij het Snuffelhuis in het stadscentrum. Het was ter gelegenheid van de geboorte van het koningskind Amalia.

Er zijn nog enkele bijzondere bomen. Ze zijn helaas verdwenen.
Op 21 maart 1977 plantte wijlen de bekende bioloog Fop I. Brouwer op uitnodiging van de redactie van De Almare, een van lokale kranten, bij de school De Bijenkorf op de Schoolwerf een kastanje. Het plan was om elk jaar een schoolkastanje te planten. Het is er nooit van gekomen. Vermoedelijk is de kastanje verdwenen bij de renovatie van het gebied nadat een brand De Bijenkorf verwoestte. Op de locatie staan nu woningen.
Op 1 december 1977 wordt, op de plek waar de Voorstraat en de Schoolstraat in elkaar overgaan, met veel ceremonieel een moeraseik geplant. Het was een geschenk van de toenmalige AMRO-bank aan de bevolking van Almere ter gelegenheid van het éénjarig bestaan. De eik is vrij snel daarna doodgegaan en vervangen door een kastanje. Om de kastanje staat nu een zitbank met een mooi uitzicht op de Brink van Almere Haven.

Ad Melkert, voormalig Almeerder, minister en partijleider van de PvdA, plant op 13 mei 1995 een boom ter gelegenheid van de officiële opening van het gebouw van de Tomin Groep BV, aan de Omroepweg 12 in Almere Stad.
Het was een boom met een behoorlijke leeftijd, maar juist deze bomen hebben het moeilijk om met een nieuwe toekomst te beginnen. Melkerts boom haalde het niet.


2005 12 30

Deze webpagina's zijn gemaakt door de leden van het Genootschap het Levende Huis uit Almere. De pagina's geven informatie over de bijzondere bomen en de geschiedenis van deze jongste stad van Nederland.